KNEC KCSE 2016 Examination Timetable Released

THE 2016 KCSE EXAMINATION TIMETABLE
THE 2016 KCSE EXAMINATION TIMETABLE, INSTRUCTIONS & GUIDELINES
KNEC/TD/SE/KCSE/TT/16/005
1.0 TIMINGS OF PAPERS IN THE 2016 KCSE EXAMINATION AND INSTRUCTIONS TO SUPERVISOR, INVIGILATORS TEACHERS &
CANDIDATES
1.1 All examinations will start at 8.00 a.m.
1.2 The time allowed for each paper is indicated against the name of the paper and NO EXTRA TIME IS TO
BE ALLOWED. In case of any discrepancy, the time stated on the question paper should be taken as the
correct one. Time for reading through questions is part of the time shown on the question paper
except where special paper instructions indicate otherwise.
1.3 Supervisors and Invigilators are asked to ensure that candidates have written their names, index
numbers and have signed on their answer scripts before they collect the answer scripts from each
candidate while the candidates are advised to ensure that they take the subjects they are registered
for.
2.0 DURATION/PERIOD, DATES AND TIMINGS OF 2016 KCSE EXAMINATION PAPERS
ITEM DAY(S) PERIOD ITEM
NO.
PAPER DURATION
2.1 JANUARY TO SEPT. 2016 1. 443/3 Agriculture (Project) 9 months
2.2 MARCH TO SEPT. 2016 2. 451/3 Computer Studies (Project) 7 months
2.3 MARCH TO MID AUG.
2016
3. 442/3 Art and Design (Project) 4½ months
2.4 MAY TO OCTOBER 2016 4. 444/2 Woodwork (Project) 25 hrs.
5. 445/2 Metalwork (Project) 25 hrs.
2.5
MONDAY 26/09/2016 TO
FRIDAY 30/09/2016
6. 501/3 French (Oral & Braille)
15 mins. per
candidate
7. 502/3 German (Oral)
8. 503/3 Arabic (Oral)
9. 504/3 Kenyan Sign Language
(Practical Signing Skills)
2.6 MONDAY 26/09/2016 TO
FRIDAY 30/09/2016
10. 511/1 Music (Practical) 15 mins. per
candidate
2.7 MONDAY 03/10/2016 TO
TUESDAY 11/10/2016
11. 446/2 Building Construction
(Project)
25 hrs.
2.8 THURSDAY 29/09/2016 12. 441/3 Practical Planning Session
Home Science (Foods and
Nutrition)
30 mins.
13. 441/3 Practical Planning Session
Home Science (Foods and
Nutrition) ‐ Large print
30 mins.
14. 441/3 Practical Planning Session
Home Science (Foods and
Nutrition) ‐ Braille
1 hr
2.9 TUESDAY 04/10/2016 TO
THURSDAY 06/10/2016
15. 441/3 Home Science – Foods and
Nutrition (Practical)
1 hr. 15 mins.
16. 441/3 Home Science – Foods and
Nutrition (Practical) Large Print
1 hr. 15 mins.
17. 441/3 Home Science – Foods and
Nutrition (Practical) Braille
1 hr. 45 mins.
THE KENYA NATIONAL EXAMINATIONS COUNCIL
Page 2 of 8
THE 2016 KCSE EXAMINATION TIMETABLE
ITEM DAY(S) PERIOD ITEM
NO.
PAPER DURATION
2.10 MONDAY
10/10/2016
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
18. 441/1 Home Science 2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
19. 441/1 Home Science
Large print
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 11.00 am
(1st session)
20. 441/1 Home Science
Braille
3 hrs.
8.00 am – 9.30 am
(1st session)
21. 442/1 Art and Design
1 hr. 30 mins.
8.00 am – 9.30 am
(1st session)
22. 442/1 Art and Design
Large print
1 hr. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
23. 446/1 Building Construction 2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
24. 446/1 Building Construction
Large print
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
25. 448/1 Electricity 2 hrs. 30 mins
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
26. 448/1 Electricity
Large print
2 hrs. 30 mins
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
27. 450/1 Aviation Technology 2 hrs. 30 mins.
11.00 am ‐ 11.30 am BREAK 30 mins.
11.30 am – 2.00 pm
(2nd session)
28. 447/1 Power Mechanics 2 hrs. 30 mins.
11.30 am – 2.00 pm
(2nd session)
29. 447/1 Power Mechanics
Large print
2 hrs. 30 mins.
11.30 am – 2.00 pm
(2nd session)
30. 449/1 Drawing and Design 2 hrs. 30 mins.
11.30 am – 2.00 pm
(2nd session)
31. 449/1 Drawing and Design
Large print
2 hrs. 30 mins.
11.30 am – 2.00 pm
(2nd session)
32. 451/1 Computer Studies 2 hrs. 30 mins.
11.30 am – 2.00 pm
(2nd session)
33. 451/1 Computer Studies
Large print
2 hrs. 30 mins.
2.11 TUESDAY
11/10/2016
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
34. 444/1 Woodwork 2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
35. 444/1 Woodwork Large print 2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
36. 445/1 Metalwork 2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
37. 445/1 Metalwork Large print 2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
38. 447/2 Power Mechanics (Practical) 2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
39. 447/2 Power Mechanics (Practical)
Large print
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
40. 450/2 Aviation Technology
(Practical)
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
41. 451/2 Computer Studies (Practical) 2 hrs. 30 mins
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
42. 451/2 Computer Studies (Practical)
Large print
2 hrs. 30 mins
Page 3 of 8
THE 2016 KCSE EXAMINATION TIMETABLE
ITEM DAY(S) PERIOD ITEM
NO.
PAPER DURATION
10.30 am ‐ 11.00 am BREAK 30 mins.
11.00 am – 1.45 pm
(2nd session)
43. 501/1 French (Listening Comprehension
Dictation and Composition)
2 hrs. 45 mins.
11.00 am – 2.15 pm
(2nd session)
44. 501/1 French (Listening Comprehension
Dictation and Composition) Braille
3 hrs. 15 mins.
11.00 am – 1.00 pm
(2nd session)
45. 502/1 German (Listening Comprehension
and Composition)
2 hrs.
11.00 am – 11.50 am
(2nd session)
46. 503/1 Arabic (Listening Comprehension) 50 mins.
11.00 am – 1.00 pm
(2nd session)
47. 504/1 Kenyan Sign Language
(Receptive Skills)
2 hrs.
11.00 am – 11.50 am
(2nd session)
48. 511/2 Music (Aurals) 50 mins.
2.12 WEDNESDAY
12/10/2016
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
49. 441/2 Home Science – Clothing
Construction (Practical)
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
50. 441/2 Home Science – Clothing
Construction (Practical)
Large print
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 11.00 am
(1st session)
51. 441/2 Home Science – Clothing
Construction (Practical) Braille
3 hrs.
9.00 am – 12.00 noon
(1st session)
52. 442/2 Art and Design (Practical) 3 hrs.
9.00 am – 12.00 noon
(1st session)
53. 442/2 Art and Design (Practical)
Large print
3 hrs.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
54. 448/2 Electricity (Practical)
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
55. 448/2 Electricity (Practical)
Large print
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
56. 449/2 Drawing and Design (Practical) 2 hrs. 30 mins.
12.00 noon – 12.30 pm BREAK 30 mins.
12.30 pm – 2.00 pm
(2nd session)
57. 501/2 French (Reading Comprehension
and Grammar)
1 hr. 30 mins.
12.30 pm – 2.00 pm
(2nd session)
58. 501/2 French (Reading Comprehension
and Grammar) Large print
1 hr. 30 mins.
12.30 pm – 2.30 pm
(2nd session)
59. 501/2 French (Reading Comprehension
and Grammar) Braille
2 hrs.
12.30 pm – 3.00 pm
(2nd session)
60. 502/2 German (Grammar and
Reading Comprehension)
2 hrs. 30 mins.
12.30 pm – 3.00 pm
(2nd session)
61. 502/2 German (Grammar and
Reading Comp.) Large print
2 hrs. 30 mins.
12.30 pm – 3.00 pm
(2nd session)
62. 503/2 Arabic (Composition, Grammar
and Comprehension)
2 hrs. 30 mins.
12.30 pm – 3.00 pm
(2nd session)
63. 503/2 Arabic (Composition, Grammar
and Comprehension) Large print
2 hrs. 30 mins.
12.30 pm – 2.00 pm
(2nd session)
64. 504/2 Kenyan Sign Language
(Language Use)
1 hr. 30 mins.
12.30 pm – 3.00 pm
(2nd session)
65. 511/3 Music 2 hrs. 30 mins.
12.30 pm – 3.00 pm
(2nd session)
66. 511/3 Music
Large print
2 hrs. 30 mins.
12.30 pm – 3.30 pm
(2nd session)
67. 511/3 Music
Braille
3 hrs.
Page 4 of 8
THE 2016 KCSE EXAMINATION TIMETABLE
ITEM DAY(S) PERIOD ITEM
NO.
PAPER DURATION
2.13 THURSDAY
13/10/2016
8.00 am – 10.00 am
(1st session)
68. 101/1 English (Functional Skills) 2 hrs.
8.00 am – 10.00 am
(1st session)
69. 101/1 English (Functional Skills)
Large Print
2 hrs
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
70. 101/1 English (Functional Skills)
Braille
2 hrs 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
71. 101/1 English (Hearing Impaired) 2 hrs. 30 mins.
10.30 am ‐ 11.00 am BREAK 30 mins.
11.00 am – 1.30 pm
(2nd session)
72. 101/2 English (Comprehension,
Literary Appreciation & Grammar)
2 hrs. 30 mins.
11.00 am – 1.30 pm
(2nd session)
73. 101/2 English (Comprehension, Literary
Appreciation & Grammar) –
Large print
2 hrs 30 mins.
11.00 am – 2.00 pm
(2nd session)
74. 101/2 English (Comprehension, Literary
Appreciation & Grammar) ‐ Braille
3 hrs
11.00 am – 2.00 pm
(2nd session)
75. 101/2 English (Hearing Impaired) 3 hrs.
2.14 FRIDAY
14/10/2016
8.00 am – 9.45 am
(1st session)
76. 231/3 Biology (Practical)
1 hr. 45 mins.
8.00 am – 9.45 am
(1st session)
77. 231/3 Biology (Practical)
Large print
1 hr. 45 mins.
8.00 am – 10.15 am
(1st session)
78. 236/3 Biology (Practical for Blind
Candidates) Braille
2 hrs. 15 mins.
2.15 MONDAY
17/10/2016
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
79. 121/1 Mathematics Alt. A 2 hrs. 30 mins
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
80. 121/1 Mathematics Alt. A
Large print
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 11.00 am
(1st session)
81. 121/1 Mathematics Alt. A
Braille
3 hrs.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
82. 122/1 Mathematics Alt. B 2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
83. 122/1 Mathematics Alt. B
Large Print
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 11.00 am
(1st session)
84. 122/1 Mathematics Alt. B
Braille
3hrs.
11.00 am ‐ 11.30 am BREAK 30 mins.
11.30 am – 2.15 pm
(2nd session)
85. 312/1 Geography
2 hrs. 45 mins.
11.30 am – 2.15 pm
(2nd session)
86. 312/1 Geography
Large print
2 hrs. 45 mins.
11.30 am – 2.45 pm
(2nd session)
87. 312/1 Geography
Braille
3 hrs. 15 mins.
2.16 TUESDAY
18/10/2016
8.00 am – 9.45 am
(1st session)
88. 102/1 Kiswahili ‐ (Insha) 1 hr. 45 mins.
8.00 am – 9.45 am
(1st session)
89. 102/1 Kiswahili ‐ (Insha)
Large Print
1hr. 45 mins.
8.00 am – 10.15 am
(1st session)
90. 102/1 Kiswahili ‐ (Insha)
Braille
2 hrs. 15 mins.
10.15 am ‐ 10.45 am BREAK 30 mins.
10.45 am – 1.15 pm
(2nd session)
91. 102/2 Kiswahili ‐ (Lugha) 2 hrs. 30 mins.
10.45 am – 1.15 pm
(2nd session)
92. 102/2 Kiswahili ‐ (Lugha)
Large print
2hrs. 30 mins.
10.45 am – 1.45 pm
(2nd session)
93. 102/2 Kiswahili ‐ (Lugha)
Braille
3 hrs.
Page 5 of 8
THE 2016 KCSE EXAMINATION TIMETABLE
ITEM DAY(S) PERIOD ITEM
NO.
PAPER DURATION
2.17 WEDNESDAY
19/10/2016
8.00 am – 10.00 am
(1st session)
94. 231/1 Biology 2 hrs.
8.00 am – 10.00 am
(1st session)
95. 231/1 Biology
Large print
2 hrs.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
96. 236/1 Biology (For the Blind)
Braille
2 hrs. 30 mins
10.30 am‐ 11.00 am BREAK 30 mins.
11.00 am – 1.00 pm
(2nd session)
97. 443/1 Agriculture 2 hrs.
11.00 am – 1.00 pm
(2nd session)
98. 443/1 Agriculture
Large print
2 hrs.
11.00 am – 1.30 pm
(2nd session)
99. 443/1 Agriculture
Braille
2 hrs. 30 mins.
2.18 FRIDAY
21/10/2016
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
100. 232/3 Physics (Practical)
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
101. 232/3 Physics (Practical)
Large print
2 hrs. 30 mins.
2.19 MONDAY
24/10/2016
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
102. 121/2 Mathematics Alt. A 2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
103. 121/2 Mathematics Alt. A
Large Print
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 11.00 am
(1st session)
104. 121/2 Mathematics Alt. A
Braille
3 hrs.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
105. 122/2 Mathematics Alt. B 2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
106. 122/2 Mathematics Alt. B
Large Print
2hrs. 30 mins.
8.00 am – 11.00 am
(1st session)
107. 122/2 Mathematics Alt. B
Braille
3 hrs.
11.00 am ‐ 11.30 am BREAK 30 mins.
11.30 am – 1.30 pm
(2nd session)
108. 443/2 Agriculture 2 hrs.
11.30 am – 1.30 pm
(2nd session)
109. 443/2 Agriculture
Large print
2 hrs.
11.30 am – 2.00 pm
(2nd session)
110. 443/2 Agriculture
Braille
2 hrs. 30 mins.
2.20 TUESDAY
25/10/2016
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
111. 102/3 Kiswahili (Fasihi) 2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
112. 102/3 Kiswahili (Fasihi)
Large print
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 11.00 am
(1st session)
113. 102/3 Kiswahili (Fasihi)
Braille
3 hrs.
11.00 am – 11.30 am BREAK 30 mins.
11.30 am – 1.30 pm
(2nd session)
114. 232/1 Physics 2 hrs.
11.30 am – 1.30 pm
(2nd session)
115. 232/1 Physics
Large Print
2 hrs.
11.30 am – 2.00 pm
(2nd session)
116. 237/1 General Science 2 hrs. 30 mins.
11.30 am – 2.00 pm
(2nd session)
117. 237/1 General Science
Large print
2 hrs. 30 mins.
Page 6 of 8
THE 2016 KCSE EXAMINATION TIMETABLE
ITEM DAY(S) PERIOD ITEM
NO.
PAPER DURATION
2.21 WEDNESDAY
26/10/2016
8.00 am – 10.00 am
(1st session)
118. 233/1 Chemistry 2 hrs.
8.00 am – 10.00 am
(1st session)
119. 233/1 Chemistry
Large print
2 hrs.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
120. 237/2 General Science
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
121. 237/2 General Science
Large print
2 hrs. 30 mins.
10.30 am – 11.00 am BREAK 30 mins.
11.00 am – 1.30 pm
(2nd session)
122. 313/1 Christian Religious Education 2 hrs. 30 mins.
11.00 am – 1.30 pm
(2nd session)
123. 313/1 Christian Religious Education
Large print
2 hrs. 30 mins
11.00 am – 2.00 pm
(2nd session)
124. 313/1 Christian Religious Education
Braille
3 hrs.
11.00 am – 1.30 pm
(2nd session)
125. 314/1 Islamic Religious Education 2 hrs. 30 mins.
11.00 am – 1.30 pm
(2nd session)
126. 314/1 Islamic Religious Education
Large print
2hrs. 30 mins.
11.00 am – 2.00 pm
(2nd session)
127. 314/1 Islamic Religious Education
Braille
3 hrs.
11.00 am – 1.30 pm
(2nd session)
128. 315/1 Hindu Religious Education 2 hrs. 30 mins.
11.00 am – 1.30 pm
(2nd session)
129. 315/1 Hindu Religious Education
Large print
2 hrs. 30 mins.
11.00 am – 2.00 pm
(2nd session)
130. 315/1 Hindu Religious Education
Braille
3 hrs.
2.22 THURSDAY
27/10/2016
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
131. 101/3 English (Creative Composition and
Essays based on Set Texts)
2 hrs. 30 mins
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
132. 101/3 English (Creative Composition and
Essays based on Set Texts)
Large print
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 11.00 am
(1st session)
133. 101/3 English (Creative Composition and
Essays based on Set Texts)
Braille
3 hrs.
8.00 am – 11.00 am
(1st session)
134. 101/3 English (Hearing Impaired) 3 hrs.
11.00 am – 11.30 am BREAK 30 mins.
11.30 am – 1.30 pm
(2nd session)
135. 232/2 Physics 2 hrs.
11.30 am – 1.30 pm
(2nd session)
136. 232/2 Physics
Large print
2hrs.
2.23 FRIDAY
28/10/2016
8.00 am – 10.15 am
(1st session)
137. 233/3 Chemistry (Practical) 2 hrs. 15 mins.
8.00 am–10.15 am
(1st session)
138. 233/3 Chemistry (Practical)
Large print
2 hrs. 15 mins.
2.24 MONDAY
31/10/2016
8.00 am – 10.00 am
(1st session)
139. 231/2 Biology 2 hrs.
8.00 am – 10.00 am
(1st session)
140. 231/2 Biology
Large print
2 hrs.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
141. 236/2 Biology (For the Blind) Braille 2 hrs. 30 mins.
10.30 am–11.00 am BREAK 30 mins.
11.00 am – 1.45 pm
(2nd session)
142. 312/2 Geography 2 hrs. 45 mins.
11.00 am – 1.45 pm
(2nd session)
143. 312/2 Geography
Large print
2 hrs. 45 mins.
11.00 am – 2.15 pm
(2nd session)
144. 312/2 Geography
Braille
3 hrs. 15 mins.
Page 7 of 8
THE 2016 KCSE EXAMINATION TIMETABLE
ITEM DAY(S) PERIOD ITEM
NO.
PAPER DURATION
2.25
TUESDAY
01/11/2016
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
145. 311/1 History and Government
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
146. 311/1 History and Government
Large print
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 11.00 am
(1st session)
147. 311/1 History and Government
Braille
3 hrs.
11.00 am ‐ 11.30 am BREAK 30 mins.
11.30 am – 1.30 pm
(2nd session)
148. 565/1 Business Studies 2 hrs.
11.30 am – 1.30 pm
(2nd session)
149. 565/1 Business Studies
Large print
2 hrs.
11.30 am – 2.00 pm
(2nd session)
150. 565/1 Business Studies
Braille
2 hrs. 30 mins.
2.26 WEDNESDAY
02/11/2016
8.00 am – 10.00 am
(1st session)
151. 233/2 Chemistry 2 hrs.
8.00 am – 10.00 am
(1st session)
152. 233/2 Chemistry Large print 2 hrs.
10.00 am ‐ 10.30 am BREAK 30 mins.
10.30 am – 1.00 pm
(2nd session)
153. 313/2 Christian Religious Education 2 hrs. 30 mins.
10.30 am – 1.00 pm
(2nd session)
154. 313/2 Christian Religious Education
Large print
2 hrs. 30 mins.
10.30 am – 1.30 pm
(2nd session)
155. 313/2 Christian Religious Education
Braille
3 hrs.
10.30 am – 1.00 pm
(2nd session)
156. 314/2 Islamic Religious Education 2 hrs. 30 mins.
10.30 am – 1.00 pm
(2nd session)
157. 314/2 Islamic Religious Education
Large print
2 hrs. 30 mins.
10.30 am – 1.30 pm
(2nd session)
158. 314/2 Islamic Religious Education
Braille
3 hrs.
10.30 am – 1.00 pm
(2nd session)
159. 315/2 Hindu Religious Education 2 hrs. 30 mins.
10.30 am – 1.00 pm
(2nd session)
160. 315/2 Hindu Religious Education
Large print
2 hrs. 30 mins.
10.30 am – 1.30 pm
(2nd session)
161. 315/2 Hindu Religious Education
Braille
3 hrs.
2.27 THURSDAY
03/11/2016
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
162. 311/2 History and Government 2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 10.30 am
(1st session)
163. 311/2 History and Government
Large print
2 hrs. 30 mins.
8.00 am – 11.00 am
(1st session)
164. 311/2 History and Government
Braille
3 hrs.
11.00 am ‐ 11.30 am BREAK 30 mins.
11.30 am – 2.00 pm
(2nd session)
165. 565/2 Business Studies 2 hrs. 30 mins
11.30 am – 2.00 pm
(2nd session)
166. 565/2 Business Studies
Large print
2 hrs. 30 mins
11.30 am – 2.30 pm
(2nd session)
167. 565/2 Business Studies
Braille
3 hrs.
Page 8 of 8
THE 2016 KCSE EXAMINATION TIMETABLE
3.0 INSTRUCTIONS AND GUIDELINES TO TEACHERS AND CANDIDATES
3.1 TEACHERS are advised to ensure that the candidates read these instructions and guidelines carefully and adhere to them. The candidates should be
made aware of the penalties for examination irregularities or misconduct.
3.2 INSTRUCTIONS TO CANDIDATES
3.2.1 Avail yourself for searching outside the examination room and be seated at your desk/table 15 minutes before the time fixed for the
examination in the various papers. The first session will start at 8.00 a.m. followed by the second session as indicated on the timetable.
3.2.2 A candidate who arrives late will be required to give a satisfactory reason to the Supervisor. Only in exceptional circumstances will a paper
be given to any candidate who is more than half an hour late. Absolute punctuality is essential for all papers.
3.2.3 Check the question paper you have been given to confirm that it is the paper you registered for.
3.2.4 If an examination paper for which you are not registered is handed to you, or if the questions indicate that a map or other material should also
have been provided, inform the Supervisor at once.
3.2.5 Attend carefully to any general instructions that may be given on the first page of a paper, e.g. instructions limiting the number of questions
that should be answered.
3.2.6 Check to ensure that each page of your question paper is printed.
3.2.7 Write your name, index number, sign and write the date of the examination on the answer booklet.
3.2.8 Write on both sides of the paper, but do not use the margins. Begin the answer to each separate part of a question on a fresh line.
3.2.9 Write the number of the question clearly in the left-hand margin at the beginning of each answer. Do not copy the question. Be careful to use
the same system of numbering as appears in the question paper. Leave a blank line after the answer to each question.
3.2.10 Write your responses in black or blue ink. You may use fountain pen or ball point pen. Pencils should only be used for diagrams. Bring
mathematical and drawing instruments for subjects for which they will be needed.
3.2.11 Read each question carefully. A lot of time may be wasted in writing down information that is not asked for and no marks will be given for it.
3.2.12 Do not spend too much time on one or two questions. Leave yourself adequate time to answer other questions.
3.2.13 As soon as notice is given to stop, make sure your name, index number, signature and the date of the examination are written on the answer
booklet and then hand it over to the supervisor/ invigilator.
3.2.14 Withdrawal from the examination should have been notified to the KNEC before 31st May 2016.
3.3 CAUTION TO THE CANDIDATES
3.3.1 You are not allowed to leave the examination room before the end of the period allocated to the paper except with special permission from
the Supervisor. NO CANDIDATE SO PERMITTED TO LEAVE MAY TAKE A QUESTION PAPER OR ANSWER BOOKLET OUT OF THE EXAMINATION ROOM.
3.3.2 Do not leave a sheet of paper you have written on or your answers in such a position that another candidate can read them. You should not
give or obtain unfair assistance, or attempt to do so, whether by copying or in any other way, and your work should not show proof of such
unfair assistance.
3.3.3 No communication whatsoever in whatever manner between candidates or with outsiders is allowed during the examination.
3.3.4 You are not allowed to have in your possession or in your proximity while in the examination room, any book, notes, papers or any other
materials whatsoever except the correct question papers and any materials expressly authorized by the Kenya National Examinations
Council.
3.3.5 You may only use mathematical tables printed by the Kenya National Examinations Council, and these should not contain any additional
notes except the printed information. If you are using a calculator as permitted by the Regulations, it should be the specified non
programmable calculator. If in doubt, check with the Supervisor.
3.3.6 You must return immediately to the Supervisor any question paper that has smudges, errors or is badly printed.
3.3.7 You must not take any used or unused writing paper out of the examination room. Any rough work must be done on the official answer
booklet and, if not to be submitted with the answers, must be left on the desk to be collected by the Supervisor and destroyed.
3.3.8 Any misconduct or causing of disturbance in or near the examination room will be treated as an examination irregularity.
3.3.9 For practical papers to be taken in shifts, all candidates taking the examination must avail themselves for confinement. Any candidate who
does not present him/herself for confinement will have committed an examination irregularity.
3.3.10 Cell phones or any other electronic communication device are prohibited in examination centres. Any candidate caught in possession of a
cell phone/any other electronic communication device will have his/her results cancelled.
3.4 PENALTY FOR EXAMINATION IRREGULARITIES
3.4.1 The KNEC Act No. 29 of 2012 Offences and Penalties stated in Sections 27 to 40 for cases of examination irregularities will apply. Some of
the highlights in these Sections state that:
3.4.1.1 A candidate who commits an examination irregularity in any paper will have the results for the WHOLE SUBJECT cancelled. Such a
candidate will not be entitled to a result and will be awarded result “Y” overall.
3.4.1.2 If there is evidence of wide-spread irregularities in any examination centre, the examination results for the whole centre will be
cancelled.
3.4.1.3 Any person who:-
a) gains access to examination material and knowingly reveals the contents, whether orally or in writing, to an unauthorized party, whether a
candidate or not, will be in violation of Section 27 of the Act and the penalty will be imprisonment for a term not exceeding ten years, or a
fine not exceeding two million shillings or both;
b) willfully and maliciously damages examination material will be in violation of Section 30 of the Act and the penalty will be imprisonment
for a term not exceeding five years or a fine not exceeding five million shillings or both;
c) is not registered to take a KNEC examination but, with intent to impersonate, presents or attempts to present himself to take the part of an
enrolled candidate will be in violation of Section 31 of the Act, and shall be guilty of an offence and liable to imprisonment for a term not
exceeding two years or a fine not exceeding two million shillings or both and shall be prohibited from taking an examination conducted
by or on behalf of the Council for a period of three years.
3.4.2 Please ensure that you do not commit any examination irregularity to avoid having your results cancelled.
CHIEF EXECUTIVE OFFICER

DOWNLOAD

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.